Caféhoppa i Lissabon

Vi svenskar älskar ju kaffe och har länge haft en rik kaffekultur. Ska vi ses över en kaffe? Den frasen hör vi ofta och det är ett härligt sätt att mötas på. Det vimlar av caféer i Sverige men är man en kaffe älskare så är en tur till Portugals huvudstad Lissabon ett väl värt besök. Portugal har en tradition av att servera kvalitativt kaffe och det finns caféer i varje gathörn.

Bica, Garato eller Galao

Dessa är några av de portugisiska namnen som man kommer att få lära sig när man beställer kaffe på ett café i Lissabon. Bica är helt enkelt en kopp starkt svart kaffe, Garato är espresso med mjölk och Galao är som våran kaffe latte. Till kaffet finns det många goda bakverk att välja på, men den absoluta favoriten är Pastel de Nata. Detta klassiska portugisiska bakverk är en fröjd att avnjuta, rund krispig med ett innehåll av en söt äggkräm och pudra lite kanel på toppen så smakar den som en dröm till kaffet. Portugiserna själva äter bakverket med kanel, så serveras de Pastel de Nata finns det alltid kanel inom räckhåll.

Lissabons caféer

Caféer finns överallt över stan och man kan se portugiserna sittandes på café med sin bica vilket klockslag som helst. Det finns alltid tid för en kaffe. Visst är det härligt när man besöker en storstad att kunna sitta ner, njuta av en kaffe och vila fötterna för en stund. Runt om staden finns stor variation på caféer, nya trendiga men också äldre klassiska caféer som varit med sedan tidigt 1900-tal. Ett sådant klassiskt är Café Nicola vid torget Rossio som har funnits med sedan 1929, det serveras gott kaffe, men caféet är också känt för sina biffar. A Brasileira kan man hitta i Chiado distriktet och terrassen utanför är nästan alltid full av bica drickande människor, öppnades år 1905.

Så är du en kaffenörd hoppa från café till café och testa olika bica!