Spännande destination – Vulkan i Indonesien

Vad är en spännande destination för dig; paddla kanot i Amazonas, hoppa bungyjump i Nya Zeeland eller bestiga en vulkan på Bali? Världen har många spännande platser för oss att upptäcka och här kommer ett tips om vulkanen Mount Batur på ön Bali, Indonesien.

En sunrise hike uppför Mount Batur

Vid Mount Batur ligger den lilla bergsbyn Kintamani. I denna by övernattar man för att sedan stiga upp vid 03-tiden och börja sin vandring uppför vulkanen Batur. Det är lite läskigt att börja bestiga vulkanen i mörkret men för att få se den magnifika soluppgången är det ett måste att starta så tidigt. Man går i ett led uppför vulkanen med guiden i täten och en ficklampa i handen att lysa upp sina steg med. Vandringen går relativt långsamt uppför och man vaknar till efter varje steg man tar. Till slut kan man se en liten ljusstrimma på himlen och man vet att soluppgången är nära.

Väl uppe klär man på sig en extra tröja då det kan blåsa kallt. Guiden bjuder på kaffe han kokat och nu ljusnar det allt mer. Solen stiger upp medan man sitter där och smuttar på sitt kaffe samtidigt som man har kameran i handen beredd att fota. Det är så vackert, som rosa sockervadd som breder ut sig över himlen.

Då vulkane till viss del är aktiv kan man utnyttja vulkanens resurser genom att koka ägg i ångorna som kommer upp ur små hål, så det blir ägg till frukost på 1700 meters höjd, kokade i vulkanånga. Efter frukost väntar en vandring runt på vulkanen och man går där på samma höjd som molnen på små slingriga stigar. Apor kan dyka upp bredvid, som hoppas att du ska ha något smaskigt att bjuda på.

Efter några timmar traskar man neråt för att njuta av ett avslappnande bad i en av de varma källorna och en liten tupplur faller sig naturligt efter denna upplevelse.